ArvasText

Jan Eric Arvastson

Aktuellt från Jan Eric Arvastson

Jesper och Annika på äventyr - i London

Jag har genom åren rest till och vandrat omkring i  många världsstäder. Vid några tripper hade jag sällskap med min son, i 10-årsåldern. Jag tror att resorna förde oss samman ännu lite mer.

Närmast om hjärtat ligger de europeiska storstäderna. Jag skulle vilja att alla Europas barn fick göra sådana, tillsammans med föräldrarna. En from Europatanke-förhoppning! Nu har jag i alla fall börjat skicka ut min fiktiva familj Jesper, Annika med mamma och pappa i släptåg, i form av små berättelser, "Inte rese-handböcker, för yngre",  till fem större städer i vårt Europa, För att känna historiens vingslag; uppleva egna mer eller mindre halsbrytande äventyr ihop med så väl levande som döda hjältar.  

Första bok ut  i dagarna är "Jesper och Annika på äventyr – i London". Sen kommer det fyra till från andra huvudstäder. Kanske senare ännu fler. Vet ej, dessa är ännu inte skrivna. Hi boys & girls, läs och res med!         Förlag: BoD och ArvasText

Beställ Jesper och Annika på äventyr - i London 


Lena G - Göm dig inte mer


 

...glöm mig inte. De här är en efterlysning!

 En högst personlig kärleks- och vänbok  från en gymnasist i Luleå till en  4 år yngre flamma. Som sedan blev aktris på nästan allas läppar –  och deras närhet  och vänskap, levande och värmande, i närmare 70 år. 

 Tills Lena en dag försvann och blev borta. 

  "Gå inte ut med boken. Blir ju bara kåseriska notiser och galapeteri. Ingen bryr sig längre. Alla vet ju hur det är fatt med Lena G i dag."

  Men Jan Eric Arvastson har skrivit ändå. "Lena G, göm dig inte. Jag behöver dig..."  

 BIM - Den Eminente Missilern

 

Bim Jong-sus, den dumdristige diktatorn med de ballistiska missilerna bekämpas kärleksfullt i Jan Eric Arvastsons nya thriller. Det handlar om århundradets kanske mest eminenta satir och skälmroman - som också är grymt allvarlig. 

Stormakterna vill se Bim tillintetgjord men finsk-svenska krafter räddar honom till ny berömmelse. 

 

Jan Eric Arvastson launchar Bim själv och alla kidnapparna, kommando-trupperna, förhandlarna, politikerna, generalerna, älskarinnorna, missilhoten och stridskrafterna utifrån basen längst inne i den sköna skärgårdsviken...


Beställ BIM - Den Eminente Missilern

 

Mordoffret som var med på saken

Casim, 16 år, emigrerar med en stor del av sin familj till Sverige. Han är flitig och skaffar arbete som biträde på ett sjukhus. Där träffar han Sissi, också biträde, och de blir förälskade. Men det finns ett problem: Släkten har bestämt att Casim ska gifta sig med Mira, en flicka från hembyn. Situationen är dock mer komplicerad än så - Mira är både sjuk, behöver vård i Sverige och visar det sig senare väntar barn. 

Casim nekar - men övertygas eller tvingas av släkten. Det hela kommer inte att sluta väl. Historien bygger på ett verkligt rättsfall från 1980-talet där både förövarna och offret var med på saken. En historia om en kärlek som inte kunde förnekas - ett crime passionnel -  och om ett barn - Miras barn - som skulle skyddas till varje pris.


Beställ Mordoffret som var med på saken!


Pojken som räddade maskar

Daggmaskar är fina.

Men en del har ovanan att, särskilt när det regnar,

slingra sig ut på gator och vägar.

Kan råka illa ut.

En dag räddar  Oskar  en Maskprinsessa.

Hamnar själv i underjorden.

Förskräckliga äventyr!

 Ja, 'Pojken som räddade maskar' heter min nyutkomna bok, saga för barn från 6 år. En gammal god historia,  från den tid  när jag själv räddade daggmaskar  undan asfaltsnöd eller risk för drunkning i vattenpölar (jag håller på fortfarande).  Lille ensamme Oskar går där och räddar i regnet. Som tack blir han   häftigt nerbjuden av en, att  bese Maskriket.  Lärorik,  och med krypande spänning! Teckningarna  är mina egna. 

Beställ Pojken som räddade maskar!


 „Der Junge, der Regenwürmer rettete“ ist eine Geschichte für Kinder ab 6 Jahren. Es hat ca 100 Seiten und ist ein Paperback, illustriert mit meinen eigenen Zeichnungen. Die Geschichte geht sowohl ein wenig in die Richtung von „Alice im Wunderland“ als auch in die der klassischen deutschen Märchen: Der kleine Oscar geht im Regen umher und rettet Regenwürmer vom Asphalt und aus der Gefahr des Ertrinkens. Zum Dank wird er plötzlich eingeladen, mit nach unten in die Erde zu kommen und das Wurmreich zu besuchen. Seine Begleiterin in der Unterwelt ist die kleine naseweise Wurmprinzessin UllaCron, die Tochter der Königin Margot von Sipprot 1. Diese muss sich gerade gegen den Angriff einer Asphaltierungsmaschine auf den besten Wohnplatz der Regenwürmer wehren. Die Gute Wiese ist in Gefahr!


Lehrreich und sehr spannend!

Die schwedische Originalversion ist unter dem Titel “Pojken som räddade maskar” 2017 erschienen.


Romanen Gullstigen: ”Bondeenkan”  undgick länge bilan genom att spela tokig                

Stina Pehrsdotter, kallas Vibo-Stina, är en  självständig ung kvinna, av närmast modernt snitt.  Hon bor på en gård  i en liten by i norra Uppland, umgås med Ört-Hagar som  av många anses  som häxa. Det är tidigt 1800-tal.

Stinas föräldrar väljer en man,  Olov, att bli hennes make och ta över gården. Men Stina protesterar häftigt, vill inte ha den ”djefla mörkgranen” som hon säger. Hon har en helt annan  i tankarna. Vem  – är det en som bär krona?  

Stina tvingas ändå gifta sig med Olov. Men han blir allt svåruthärdligare för henne. När de välsignas med barn, säger han att de inte  är hans. 

Stina känner att hon måste befria sig från Olov. Det slutar illa. Hon  döms till döden och hamnar på fästning, i väntan på att domen ska verkställas.  Den enda chans hon har att slippa undan är att framgångsrikt spela tokig.  

Romanen Gullstigen bygger på verkliga händelser. 

 Beställ Gullstigen!

 

Författarens kommentar: 

Det här är den första boken i en comeback  som jag vill göra. Jag hoppas det ska vara tillåtet även om man nått lite högre ålder… Gullstigen är, liksom kommande  två, romaner om brott. De  handlar om mord på eller begångna av kvinnor – och alla mot bakgrund av verkliga händelser.  Arbetsnamnen är  Mordoffret som var med på saken och  Så slutade Paolo Colón  (den senare omarbetning av tidigare utgåva)

Dessutom vill jag försöka komma med en eller annan spännande bok för barn om livsgåtorna – inte så pretentiöst som det låter.  Och kanske återutge ett par av mina äldre böcker, som är utgångna hos förlagen.
Både Gullstigen och Mordoffret som var med  på saken  har jag också formaterat till stycken för teatern. Om någon vill  sätta upp dem vet jag   ännu inte. 


Några ytterligare nyutgåvor från Jan Eric Arvastson ska nämnas:


Berättelsen för yngre om "Den Stora Striden om Almarna" utkom hösten '20, editerad av Lisa Arvastson;

"Als Kennets letzte Stunde,,," är nyutgåvan på tyska av några pojkars fjälldrama. Tre äldre thrillers har kommit ut som ljudböcker hos Saga Egmont:

"Jenny min Jenny", som berättar en våldtäktsmans kärlekshistoria,

"Starkast av alla", en våldsam anabol steroid-story, och "Sprickan i berget" som skildrar en strid om förvaringen av kärnavfallet."